Realizując dietę, przestrzegaj następujących zasad:
- Dbaj o urozmaicenie posiłków – różnorodność spożywanych produktów zabezpiecza
przed niedoborami składników pokarmowych - Spożywaj produkty zawierające dużo błonnika
- Pij mleko chude – dwie duże szklanki mleka dziennie zapewniają wystarczającą ilość wapnia
- Spożywaj ryby 2-3 razy w tygodniu
- Warzywa i owoce spożywaj codziennie
- Unikaj tłuszczów zwierzęcych – zastępuj je częściowo olejami roślinnymi
- Unikaj słodyczy
- Ograniczaj spożycie soli – podnosi ona ciśnienie krwi
- Unikaj alkoholu
- Pamiętaj że przy zwiększonej aktywności fizycznej należy dbać o racjonalne żywienie i systematyczne uzupełnianie płynów
Dzienne spożycie produktów zalecanych przez Światową Organizację Zdrowia:
Składnik pokarmowy | Zalecane spożycie |
Białka (% ogółu energii) Tłuszcze ogółem (% ogółu energii) Nasycone kwasy tłuszczowe Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Cholesterol (mg/dzień) Węglowodany ogółem (% ogółu energii) Skrobia Cukier Błonnik pokarmowy (g/dzień) Sól (g/dzień) | 10-15 15-30 0-10 3-7 0-300 55-75 50-70 0-10 27-40 nie więcej niż 6 |
ZASADY RACJONALNEGO ŻYWIENIA:
FOTO – brak.
Tabele produktów spożywczych
Za pomocą tych tabel możesz w prosty sposób sporządzić swój indywidualny jadłospis.
Koniec z czasochłonnym liczeniem kalorii, spośród „idealnych” i obojętnych produktów spożywczych możesz wybrać te które ci najbardziej smakują. Nie musisz także z dnia na dzień zmieniać swoich zwyczajów żywieniowych i upodobań smakowych.
Przyjrzyj się również przepisom przeznaczonych dla innych grup krwi: czasem wystarczy zamienić jeden składnik a powstanie nowy przepis odpowiedni do twojej grupy krwi. Tabele umożliwiają ci szybki przegląd produktów spożywczych; eksperymentuj więc spokojnie.
Objaśnienia znaków: o = idealny, – = obojętny x = unikać
0 | A | B | AB | |
Mięso i drób | ||||
o | x | o | o | Baranina |
– | x | – | – | Bażant |
x | x | x | x | Bekon |
o | x | – | x | Cielęcina |
x | x | o | x | Gęsina |
– | – | – | o | Indyk |
o | x | o | o | Jagnię |
o | x | o | x | Jelenina |
– | x | x | x | Kaczka |
– | x | o | o | Królik |
– | – | o | o | Kurczak |
– | x | x | x | Kuropatwa |
– | x | x | x | Przepiórki |
o | x | o | X | Sarnina |
o | x | x | x | Serca |
x | x | x | x | Szynka |
o | x | o | – | Wątroba |
o | x | – | x | Wołowina |
x | x | x | x | Wieprzowina |
– | x | o | o | Zając |
0 | A | B | AB | |
Ryby i owoce morza | ||||
– | x | x | x | Krewetki |
o | o | o | o | Łosoś surowy |
– | x | x | o | Łosoś wędzony |
o | o | o | o | Makrela |
– | x | – | – | Małże |
o | o | o | – | Okoń |
– | x | x | x | Ostrygi |
o | o | o | o | Sardynka |
o | x | o | o | Sola |
x | x | – | – | Sum |
o | – | o | o | Szczupak rzeczny |
x | x | o | x | Śledź marynowany |
o | x | o | – | Śledź świeży |
– | x | x | x | Węgorz |
o | x | o | o | Szczupak morski |
0 | A | B | AB | |
Oleje i tłuszcze | ||||
– | x | – | – | Masło |
– | – | x | – | Olej rzepakowy |
o | o | o | o | Oliwa z oliwek |
o | o | – | – | Olej bawełniany |
x | x | x | x | Masło kokosowe |
0 | A | B | AB | |
Owoce rodzime i egzotyczne | ||||
– | o | – | – | Agrest |
– | – | – | – | Arbuz |
– | x | o | x | Banany |
– | – | – | – | Brzoskwinie |
– | o | – | o | Grejpfruty |
– | – | – | – | Gruszki |
– | – | – | – | Jabłko |
– | – | – | o | Kiwi |
– | – | – | – | Maliny |
x | x | – | – | Mandarynki |
x | x | – | x | Pomarańcze |
x | – | – | – | Poziomki |
– | x | x | x | Rodzynki |
– | o | – | o | Wiśnie |
o | o | o | o | Śliwki Suszone |
0 | A | B | AB | |
Orzechy i pestki | ||||
– | – | x | x | Orzechy laskowe |
o | – | – | o | Orzechy włoskie |
x | x | x | – | Orzeszki pistacjowe |
x | o | x | o | Orzeszki ziemne |
– | – | x | x | Pestki słonecznika |
0 | A | B | AB | |
Zboża, chleb i makarony | ||||
– | – | o | o | Chleb |
– | – | x | o | Chleb chrupki |
x | – | – | – | Chleb grahama |
x | x | x | – | Chleb pszenny |
– | o | x | x | Kasza gryczana |
x | x | – | – | Mąka |
– | o | o | o | Mąka ryżowa |
– | o | x | o | Mąka żytnia |
x | – | x | x | Płatki kukurydziane |
– | – | – | o | Ryż biały |
– | – | – | o | Ryz naturalny |
– | o | o | o | Wafle ryżowe |
x | – | o | o | Mąka owsiana |
– | – | x | – | Mąka jęczmienna |
– | – | – | – | pieczywo |
0 | A | B | AB | |
Herbaty ziołowe | ||||
x | o | – | – | Dziurawiec |
o | – | x | x | Kwiat lipy |
– | – | o | – | Liście maliny |
o | – | – | – | Mniszek lekarski |
– | o | – | o | Rumianek |
– | – | o | – | Szałwia |
– | – | – | – | Tymianek |
– | – | – | – | Mięta ziołowa |
0 | A | B | AB | |
Zioła i przyprawy | ||||
– | – | o | o | Chrzn |
– | – | – | – | Cukier |
x | – | x | – | Cynamon |
– | o | – | o | Czosnek |
– | – | – | – | Kakao |
x | x | x | x | Keczup |
– | – | – | – | Kminek |
– | – | – | – | Majeranek |
– | x | – | – | Majonez |
– | – | – | – | Miód |
– | o | – | – | Musztarda |
x | x | x | x | Pieprz |
– | o | – | – | Sos sojowy |
– | – | – | – | Sól |
– | – | – | – | Szczypiorek |
– | x | x | x | Żelatyna |
– | – | – | – | Bazylia |
– | – | – | – | Mięta zielona |
x | x | – | x | Ocet |
x | – | – | – | Wanilia |