Menu serwisu
Strona Główna
Akademia zdrowia
Pływanie
Halowa PN
Obiekty
Cenniki
Galeria
Dojazd
Kontakt
Linki
Podkarpacki Okręgowy ZTS
Szkolny Związek Sportowy
Ośrodek Kultury N.Sarzyna
Aquarius - Nurkowanie
Nasz Orlik - 2012
SKGK - Przygoda
Nowa Sarzyna
Świat Muzyki
Sarzyna. info
Green Velo
MZKS Unia
PUKS Arka
Biblioteka
NSNet
Lider
Facebook
Miejsce Przyjazne Rowerzystom
BIP
Drukuj

RACJONALNE ŻYWIENIE


Realizując dietę, przestrzegaj następujących zasad:
  • Dbaj o urozmaicenie posiłków – różnorodność spożywanych produktów zabezpiecza
    przed niedoborami składników pokarmowych
  • Spożywaj produkty zawierające dużo błonnika
  • Pij mleko chude – dwie duże szklanki mleka dziennie zapewniają wystarczającą ilość wapnia
  • Spożywaj ryby 2-3 razy w tygodniu
  • Warzywa i owoce spożywaj codziennie
  • Unikaj tłuszczów zwierzęcych – zastępuj je częściowo olejami roślinnymi
  • Unikaj słodyczy
  • Ograniczaj spożycie soli – podnosi ona ciśnienie krwi
  •  Unikaj alkoholu
  • Pamiętaj że przy zwiększonej aktywności fizycznej należy dbać o racjonalne żywienie i systematyczne uzupełnianie płynów


    Dzienne spożycie produktów zalecanych przez
    Światową Organizację Zdrowia:

    Składnik pokarmowy
    Zalecane spożycie
    Białka (% ogółu energii)
    Tłuszcze ogółem (% ogółu energii)
    Nasycone kwasy tłuszczowe
    Wielonienasycone kwasy tłuszczowe
    Cholesterol (mg/dzień)
    Węglowodany ogółem (% ogółu energii)
    Skrobia
    Cukier
    Błonnik pokarmowy (g/dzień)
    Sól (g/dzień)
    10-15
    15-30
      0-10
     3-7
    0-300
    55-75
    50-70
    0-10
    27-40
    nie więcej niż 6


             ZASADY RACJONALNEGO ŻYWIENIA:



Tabele produktów spożywczych


Za pomocą tych tabel możesz w prosty sposób sporządzić swój indywidualny jadłospis.

Koniec z czasochłonnym liczeniem kalorii, spośród „idealnych” i obojętnych produktów spożywczych możesz wybrać te które ci najbardziej smakują. Nie musisz także z dnia na dzień zmieniać swoich zwyczajów żywieniowych i upodobań smakowych.

Przyjrzyj się również przepisom przeznaczonych dla innych grup krwi: czasem wystarczy zamienić jeden składnik a powstanie nowy przepis odpowiedni do twojej grupy krwi. Tabele umożliwiają ci szybki przegląd produktów spożywczych; eksperymentuj  więc spokojnie.


Objaśnienia znaków: o = idealny, - = obojętny x = unikać

0
A
B
AB

       Mięso i drób
o
x
o
o
Baranina
-
x
-
-
Bażant
x
x
x
x
Bekon
o
x
-
x
Cielęcina
x
x
o
x
Gęsina
-
-
-
o
Indyk
o
x
o
o
Jagnię
o
x
o
x
Jelenina
-
x
x
x
Kaczka
-
x
o
o
Królik
-
-
o
o
Kurczak
-
x
x
x
Kuropatwa
-
x
x
x
Przepiórki
o
x
o
X
Sarnina
o
x
x
x
Serca
x
x
x
x
Szynka
o
x
o
-
Wątroba
o
x
-
x
Wołowina
x
x
x
x
Wieprzowina
-
x
o
o
Zając

          

0

A
B

AB



Ryby i owoce morza
-
x
x
x
Krewetki
o
o
o
o
Łosoś surowy
-
x
x
o
Łosoś wędzony
o
o
o
o
Makrela
-
x
-
-
Małże
o
o
o
-
Okoń
-
x
x
x
Ostrygi
o
o
o
o
Sardynka
o
x
o
o
Sola
x
x
-
-
Sum
o
-
o
o
Szczupak rzeczny
x
x
o
x
Śledź marynowany
o
x
o
-
Śledź świeży
-
x
x
x
Węgorz
o
x
o
o
Szczupak morski






























 

0

A
B

AB



Oleje i tłuszcze
-
x
-
-
Masło
-
-
x
-
Olej rzepakowy
o
o
o
o
Oliwa z oliwek
o
o
-
-
Olej bawełniany
x
x
x
x
Masło kokosowe












 



         
 

  0
A
B

AB


Owoce rodzime i egzotyczne
-
o
-
-
Agrest
-
-
-
-
Arbuz
-
x
o
x
Banany
-
-
-
-
Brzoskwinie
-
o
-
o
Grejpfruty
-
-
-
-
Gruszki
-
-
-
-
Jabłko
-
-
-
o
Kiwi
-
-
-
-
Maliny
x
x
-
-
Mandarynki
x
x
-
x
Pomarańcze
x
-
-
-
Poziomki
-
x
x
x
Rodzynki
-
o
-
o
Wiśnie
o
o
o
o
Śliwki Suszone






0

A
B

AB


Orzechy i pestki
-
-
x
x
Orzechy laskowe
o
-
-
o
Orzechy włoskie
x
x
x
-
Orzeszki pistacjowe
x
o
x
o
Orzeszki ziemne
-
-
x
x
Pestki słonecznika




















0
A
B

AB



Zboża, chleb i makarony
-
-
o
o
Chleb
-
-
x
o
Chleb chrupki
x
-
-
-
Chleb grahama
x
x
x
-
Chleb pszenny
-
o
x
x
Kasza gryczana
x
x
-
-
Mąka
-
o
o
o
Mąka ryżowa
-
o
x
o
Mąka żytnia
x
-
x
x
Płatki kukurydziane
-
-
-
o
Ryż biały
-
-
-
o
Ryz naturalny
-
o
o
o
Wafle ryżowe
x
-
o
o
Mąka owsiana
-
-
x
-
Mąka jęczmienna
-
-
-
-
pieczywo
















0

A
B

AB



Herbaty ziołowe

x
o
-
-
Dziurawiec
o
-
x
x
Kwiat lipy
-
-
o
-
Liście maliny
o
-
-
-
Mniszek lekarski
-
o
-
o
Rumianek
-
-
o
-
Szałwia
-
-
-
-
Tymianek
-
-
-
-
Mięta ziołowa













0

A
B
AB

 Zioła i przyprawy
-
-
o
o
Chrzn
-
-
-
-
Cukier
x
-
x
-
Cynamon
-
o
-
o
Czosnek
-
-
-
-
Kakao
x
x
x
x
Keczup
-
-
-
-
Kminek
-
-
-
-
Majeranek
-
x
-
-
Majonez
-
-
-
-
Miód
-
o
-
-
Musztarda
x
x
x
x
Pieprz
-
o
-
-
Sos sojowy
-
-
-
-
Sól
-
-
-
-
Szczypiorek
-
x
x
x
Żelatyna
-
-
-
-
Bazylia
-
-
-
-
Mięta zielona
x
x
-
x
Ocet
x
-
-
-
Wanilia
Pamiętaj
Każda osoba przed wejściem na pływalnię zobowiązana jest do dokładnego umycia ciała pod natryskiem (mydło, szampon).
Złote myśli
Zwycięzcy zrobili to, czego pokonanym się nie chciało.
Harmonogramy
Kalendarz imprez
Harmonogram pływalni
Harmonogram hali sportowej
Harmonogram siłowni
Harmonogram - Orlik 2012
Basen
117.JPG
Hala
IMG_0507.jpg
Rozmaitości
image008.jpg
Licznik odwiedzin
1556561 odwiedzających od lipca 2006
 

© 2006 Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Nowej Sarzynie // Autor: Radosław Utkała
Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License. // Design: Digital Eye Template