Menu serwisu
Strona Główna
Akademia zdrowia
Pływanie
Halowa PN
Obiekty
Cenniki
Galeria
Dojazd
Kontakt
Linki
Podkarpacki Okręgowy ZTS
Szkolny Związek Sportowy
Ośrodek Kultury N.Sarzyna
Aquarius - Nurkowanie
Nasz Orlik - 2012
SKGK - Przygoda
Nowa Sarzyna
Świat Muzyki
Sarzyna. info
Green Velo
MZKS Unia
PUKS Arka
Biblioteka
NSNet
Lider
Facebook
Miejsce Przyjazne Rowerzystom
BIP
Drukuj

RACJONALNE ŻYWIENIE


Realizując dietę, przestrzegaj następujących zasad:
  • Dbaj o urozmaicenie posiłków – różnorodność spożywanych produktów zabezpiecza
    przed niedoborami składników pokarmowych
  • Spożywaj produkty zawierające dużo błonnika
  • Pij mleko chude – dwie duże szklanki mleka dziennie zapewniają wystarczającą ilość wapnia
  • Spożywaj ryby 2-3 razy w tygodniu
  • Warzywa i owoce spożywaj codziennie
  • Unikaj tłuszczów zwierzęcych – zastępuj je częściowo olejami roślinnymi
  • Unikaj słodyczy
  • Ograniczaj spożycie soli – podnosi ona ciśnienie krwi
  •  Unikaj alkoholu
  • Pamiętaj że przy zwiększonej aktywności fizycznej należy dbać o racjonalne żywienie i systematyczne uzupełnianie płynów


    Dzienne spożycie produktów zalecanych przez
    Światową Organizację Zdrowia:

    Składnik pokarmowy
    Zalecane spożycie
    Białka (% ogółu energii)
    Tłuszcze ogółem (% ogółu energii)
    Nasycone kwasy tłuszczowe
    Wielonienasycone kwasy tłuszczowe
    Cholesterol (mg/dzień)
    Węglowodany ogółem (% ogółu energii)
    Skrobia
    Cukier
    Błonnik pokarmowy (g/dzień)
    Sól (g/dzień)
    10-15
    15-30
      0-10
     3-7
    0-300
    55-75
    50-70
    0-10
    27-40
    nie więcej niż 6


             ZASADY RACJONALNEGO ŻYWIENIA:



Tabele produktów spożywczych


Za pomocą tych tabel możesz w prosty sposób sporządzić swój indywidualny jadłospis.

Koniec z czasochłonnym liczeniem kalorii, spośród „idealnych” i obojętnych produktów spożywczych możesz wybrać te które ci najbardziej smakują. Nie musisz także z dnia na dzień zmieniać swoich zwyczajów żywieniowych i upodobań smakowych.

Przyjrzyj się również przepisom przeznaczonych dla innych grup krwi: czasem wystarczy zamienić jeden składnik a powstanie nowy przepis odpowiedni do twojej grupy krwi. Tabele umożliwiają ci szybki przegląd produktów spożywczych; eksperymentuj  więc spokojnie.


Objaśnienia znaków: o = idealny, - = obojętny x = unikać

0
A
B
AB

       Mięso i drób
o
x
o
o
Baranina
-
x
-
-
Bażant
x
x
x
x
Bekon
o
x
-
x
Cielęcina
x
x
o
x
Gęsina
-
-
-
o
Indyk
o
x
o
o
Jagnię
o
x
o
x
Jelenina
-
x
x
x
Kaczka
-
x
o
o
Królik
-
-
o
o
Kurczak
-
x
x
x
Kuropatwa
-
x
x
x
Przepiórki
o
x
o
X
Sarnina
o
x
x
x
Serca
x
x
x
x
Szynka
o
x
o
-
Wątroba
o
x
-
x
Wołowina
x
x
x
x
Wieprzowina
-
x
o
o
Zając

          

0

A
B

AB



Ryby i owoce morza
-
x
x
x
Krewetki
o
o
o
o
Łosoś surowy
-
x
x
o
Łosoś wędzony
o
o
o
o
Makrela
-
x
-
-
Małże
o
o
o
-
Okoń
-
x
x
x
Ostrygi
o
o
o
o
Sardynka
o
x
o
o
Sola
x
x
-
-
Sum
o
-
o
o
Szczupak rzeczny
x
x
o
x
Śledź marynowany
o
x
o
-
Śledź świeży
-
x
x
x
Węgorz
o
x
o
o
Szczupak morski






























 

0

A
B

AB



Oleje i tłuszcze
-
x
-
-
Masło
-
-
x
-
Olej rzepakowy
o
o
o
o
Oliwa z oliwek
o
o
-
-
Olej bawełniany
x
x
x
x
Masło kokosowe












 



         
 

  0
A
B

AB


Owoce rodzime i egzotyczne
-
o
-
-
Agrest
-
-
-
-
Arbuz
-
x
o
x
Banany
-
-
-
-
Brzoskwinie
-
o
-
o
Grejpfruty
-
-
-
-
Gruszki
-
-
-
-
Jabłko
-
-
-
o
Kiwi
-
-
-
-
Maliny
x
x
-
-
Mandarynki
x
x
-
x
Pomarańcze
x
-
-
-
Poziomki
-
x
x
x
Rodzynki
-
o
-
o
Wiśnie
o
o
o
o
Śliwki Suszone






0

A
B

AB


Orzechy i pestki
-
-
x
x
Orzechy laskowe
o
-
-
o
Orzechy włoskie
x
x
x
-
Orzeszki pistacjowe
x
o
x
o
Orzeszki ziemne
-
-
x
x
Pestki słonecznika




















0
A
B

AB



Zboża, chleb i makarony
-
-
o
o
Chleb
-
-
x
o
Chleb chrupki
x
-
-
-
Chleb grahama
x
x
x
-
Chleb pszenny
-
o
x
x
Kasza gryczana
x
x
-
-
Mąka
-
o
o
o
Mąka ryżowa
-
o
x
o
Mąka żytnia
x
-
x
x
Płatki kukurydziane
-
-
-
o
Ryż biały
-
-
-
o
Ryz naturalny
-
o
o
o
Wafle ryżowe
x
-
o
o
Mąka owsiana
-
-
x
-
Mąka jęczmienna
-
-
-
-
pieczywo
















0

A
B

AB



Herbaty ziołowe

x
o
-
-
Dziurawiec
o
-
x
x
Kwiat lipy
-
-
o
-
Liście maliny
o
-
-
-
Mniszek lekarski
-
o
-
o
Rumianek
-
-
o
-
Szałwia
-
-
-
-
Tymianek
-
-
-
-
Mięta ziołowa













0

A
B
AB

 Zioła i przyprawy
-
-
o
o
Chrzn
-
-
-
-
Cukier
x
-
x
-
Cynamon
-
o
-
o
Czosnek
-
-
-
-
Kakao
x
x
x
x
Keczup
-
-
-
-
Kminek
-
-
-
-
Majeranek
-
x
-
-
Majonez
-
-
-
-
Miód
-
o
-
-
Musztarda
x
x
x
x
Pieprz
-
o
-
-
Sos sojowy
-
-
-
-
Sól
-
-
-
-
Szczypiorek
-
x
x
x
Żelatyna
-
-
-
-
Bazylia
-
-
-
-
Mięta zielona
x
x
-
x
Ocet
x
-
-
-
Wanilia
Pamiętaj
Za przedmioty wartościowe pozostawione w szatni kierownictwo pływalni nie ponosi odpowiedzialności.
Złote myśli
Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do twojego życia.
Harmonogramy
Kalendarz imprez
Harmonogram pływalni
Harmonogram hali sportowej
Harmonogram siłowni
Harmonogram - Orlik 2012
Basen
Zawody_plywackie1.JPG
Hala
IMG_0437.jpg
Rozmaitości
image009.jpg
Licznik odwiedzin
1576945 odwiedzających od lipca 2006
 

© 2006 Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Nowej Sarzynie // Autor: Radosław Utkała
Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License. // Design: Digital Eye Template